zondag 11 december 2016

Door de Westduinen met IVN: Kijk, duin!



Westduin - Bij Kijkduin in Den Haag

Even een korte impressie van een wandeling die wij als aspirant-gidsen vandaag met de "ouderejaars"-IVN-gidsen mochten meelopen. Wij jongerejaars hebben weer een boel geleerd. Prima winterwandelweertje ook: oud-hollandsch met den kop in den frischen zeewind...

Erik Wisse, onze gids, leerde ons van alles over het ontstaan en ontwikkelen van het Westduinse park tot een echt Westduin: van bemesting en geplante bomen, naar meer zandverstuiving, 'arme' grond en dus meer diversiteit. Check zijn blog over de Westduinen: link

Wat ik trouwens al vermoedde is dat al die struiken in de duinen namen hebben. Daar weet ik nu iets meer van. Duindoorn, Meidoorn, Wegedoorn, Duinroos, Rimpelroos. Volgende stap is om ze ook uit elkaar houden...
Nuttig hergebruik: oude bunkers als slaapplaats voor vleermuizen.




De "brievenbus" is aangebracht zodat de beestjes in en uit kunnen vliegen om te schaften.
De Natte Pan in Westduinpark. Mooie plek, waar wij als IVN-ers zelfs nog iets dichterbij mogen komen dan de gewone stervelingen.

Over ontwerp en uitvoering van deze duinpan ("komvormige laagte tussen duinen") is goed nagedacht, tot en met de hellingsgraad van de oever, want padden moeten er tenslotte ook mee kunnen leven. Grote grazers bezoeken de plek ook graag, te zien aan de sporen rond de plas. Volgens de deskundigen komt dit alles behoorlijk dicht in de buurt van het oorspronkelijke duingebied dat hier eeuwen geleden lag.




De lage zon zorgde de hele middag voor een prachtige lichtval op de duinnatuur. Ook op deze Zomereik op rechts, die als enige boom in de omgeving is vergeten om z'n bladeren te laten vallen.



Doornappel. Even aan schudden en er vallen zaadjes in je hand. Heeft weinig nodig om te groeien, dus zo te planten in wat aarde of zand in je tuin of een bak op je balkonnetje. Door indianen werd de plant wel gebruikt om hallucinaties op te wekken. Hmm, interessant, hoor ik je denken. Doe maar niet, bij overdosering is dat zaad dodelijk. Verder zou dit plantje gebruikt zijn door heksen in hun vliegzalf (je weet wel, op de bezem smeren en hup!)
(meer info over dat interessante plantje)

Deze werd door een paar ouderejaars "Radijsbes" genoemd. Maar volgens mij werd ik gewoon ouderwets gefeut! Ik vind namelijk helemaal niets met deze naam op het internet. Het is waarschijnlijk een variant van de Sneeuwbes, de Hancock, als ik me niet vergis. Of laten we het simpel houden en het gewoon houden op de Roze Sneeuwbes.



1 opmerking:

  1. Sneeuwbes is een Symphoricarpos evenals dit 'Radijsboompje'. (De bessen hebben we iets va radijsjes. Ook kenmerkend is het feit dat er donsveertjes in de struikjes blijven hangen.) Kijk ook eens bij 'Koraalbes', er zijn in dit geval soorten die op elkaar lijken. In het Westduinpark is in het begin van de vorige eeuw veel aangeplant (er werd een park van gemaakt), dit is een uitheemse soort die ook wel in plantsoenen wordt gebruikt. Ze staan helaas unieke duinsoorten in de weg. Voordeel is wel dat er altijd veel bijen op af komen...al is dat dan weer valse concurrentie voor andere planten die bestoven moeten worden. Leuk om te ontdekken dat je op dit blog een verslag hebt gemaakt!

    BeantwoordenVerwijderen