zondag 20 november 2016

Wandeling Meijendel


Even wat kiekjes van een wandeling in Meijendel op zondag 13 november.

We hebben door het Vogelbos gelopen en zijn via de Libellenvallei weer terug gekomen bij De Tapuit, het bezoekerscentrum van Dunea bij Boerderij Meijendel.

Die uitkijkpost in het Vogelbos, op de foto hierboven, is een aanrader. Mooi uitzicht op de woeste begroeiing van de duinen. Bossen Duindoorn en nog veel meer groen dat ik ooit hoop te gaan herkennen, tot het oog reikt. Volgende keer kom ik vroeg en alleen, dan is de plek helemaal magisch.

In die plas in de verte zagen we door onze verrekijker een paar Grote Zaagbekken, Smienten, Rotganzen, een stel Knobbelzwanen en een Zilverreiger. Barend Buizerd hield het allemaal goed in de gaten vanaf zijn tak.
Dit spul hier links wordt Sterrenschot of Heksensnot genoemd. Geen idee wat het was, dus ik heb het op de determinatiegroep op Facebook gezet.

Er kwam een bizar verhaal terug. De gelei komt van kikkers. In het kikkerlijfje zit kikkerdril te wachten tot het vroege voorjaar. Mocht een kikkerwijfje gegeten worden door een roofdier, dan komt de dril in aanraking met het vocht in de maag van het dier dat haar opvrat (met huid en haar, dit keer waarschijnlijk niet aan de Oevers van de Rotte...), bv een Reiger of een Marter. Die wordt misselijk, want de gelei zwelt van dat water en is kennelijk niet binnen te houden zo smerig, en spuugt de prut weer uit. VoilĂ . Heksensnot...

Als je goed kijkt zie je de zwarte puntjes van de vruchtjes liggen naast of in de glibberige gelei. Niet echt normaal dat ik dit vind in de herfst. Meer iets voor het voorjaar. Maar ja, de natuur is nu eenmaal wat grillig deze dagen... Check dit filmpje!



Hierboven Kelkjes Mos

Kennis  over paddenstoelen is nog steeds niet mijn sterkste punt. Linksboven is een bovist, ik gok een Kogelhoutskoolzwam.

Die hier links...ik zou het werkelijk niet weten. Een foto van de onderkant schijnt belangrijk te zijn voor determinatie. Plaatjes, geen buisjes.
Zeg het maar...

De familie Galloway was er ook. Tamme beesten. Grote grazer en echte oerkoe.
Judasoor. Die valt dan weer wel te onthouden. Lijkt inderdaad best op een oor. En om het verhaal af te maken: Judas heeft zich opgehangen aan een Vlier. En dat is de favoriete gastheer van deze zwam. Dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten