Leuk hoor, herfst.
Wandelingen maken, paddenstoelen zoeken. Kou, wind, regen.
Laten we vooral niet vergeten om deze zelf opgelegde ontberingen zo nu en dan af te sluiten met:
..een goeie STOOFPOT MET BIER EN PRUIMEN!
INGREDIENTEN:
8 ons runderlappen
2 grote uien
1 flinke winterpeen
2 of 3 stengels bleekselderij
2 eetlepels bloem
500 ml runderbouillon
2 ons gedroogde pruimen zonder pit
Een fles of blik donker bier (33cl)
Olijfolie
1 laurierblad
BEREIDING:
1. Bestrooi het vlees met de bloem en bak het vlees apart en voordat je de groente bakt. Ik hou van goed bruin aangebraden vlees, niet van per ongeluk half gekookte baksels. In een lage koekenpan, op hoog vuur en in niet al te grote porties krijg ik het beste resultaat.
2. Je hebt de wortel en de stengels bleekselderij over de lengte doormidden en in schijfjes gesneden. Snij de uien in ringen. Bak de groente in een flinke scheut olijfolie in zo'n zware gietijzeren pan, een Römertopf of een gewone stoofpan.
3. Voeg het aangebraden vlees en de andere ingrediënten erbij, behalve de pruimen. Laat het geheel 3 uur stoven op het fornuis of in de oven op 150 graden. Het laatste half uur gooi ik pas de pruimen erbij, want anders lossen ze op en dat vind ik smaak-technisch een beetje jammer. Vergeet niet op smaak te brengen met zout en peper, en - het geheim van de smid, zomaar op het internet - Worcester saus.
4. Ik maak er graag puree of mousseline (chique term voor puree die je met de blender pureert tot een gladde mousse) bij. Gewoon van aardappelen of met een vleugje pastinaak (1 op 3 of 1 op 2). Helemáál top is witte truffelolie op of door de puree!
5. Een frisse salade - bv met romaine, radijs, venkel en citroendressing - voorkomt dat dit gerecht als een blok op de maag valt.
6. Rode wijn: geen zoete Merlot of Syrah, want het gerecht is al vrij zoet door de pruimen en het herfstbier. Je hebt tannine nodig, dus zou voor mooie gerijpte Cabernet Sauvignon gaan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten